Redcord

 
redcord1

Wat is Redcord?

Redcord is een trainingstoestel waarmee gerichte oefeningen kunnen worden gedaan. De naam zegt het al: het toestel bestaat uit een aantal rode koorden, waarmee door inzet van het lichaamsgewicht de belasting in een oefening kan worden geregeld.

Neurac staat voor NEURomuscular-ACtivation.

De achterliggende gedachte achter deze term is dat de interactie tussen hersenen, receptoren en spieren zo optimaal mogelijk moet functioneren. Spieren die tijdens een bepaalde houding of beweging niet goed functioneren (de ‘weak link’) activeren we met behulp van de Redcord.

Doelgroep Redcord

Redcord wordt voornamelijk ingezet als ondersteunende therapie bij iedereen met pijnen aan het bewegingsapparaat.

Onderzoek wijst uit dat fysische inactiviteit of pijn kan leiden tot het deactiveren van 1 of meerdere spieren. Om toch te functioneren zullen we gaan compenseren met andere spieren. De kans dat deze compensatoire spieren overbelast raken is groot. Wanneer een overbelasting plaats vindt heeft dit vaak tot gevolg dat er bewegingsdysfuncties en/of pijn ontstaan. Door het toedienen van gecontroleerde, verantwoorde vibraties op de Redcord koorden veroorzaakt men extra impulsen. Overbelaste spieren ontspannen daardoor meer, er ontstaat een betere balans

en een verbeterde spiercoördinatie. Op deze manier worden alle systemen zodanig geactiveerd dat de patiënt zich vaak in één behandeling in een ander (beter) bewegingspatroon bevindt.

Het onderzoek

Voordat gerichte oefeningen gedaan kunnen worden, zoeken we eerst de ‘weak links’. Dit zijn fouten in het bewegingsapparaat (de zogenaamde biomechanische keten) ontstaan door een verminderde stabiliteit, -spiercontrole of -spierkracht.

De behandeling

Op basis van het testen van de ‘weak links’ starten we een behandelprogramma. Het trainen in de Redcord is geschikt voor elke doelgroep, omdat de behandeling pijnvrij is en aangepast kan worden aan elk niveau.

In het kort nog even voordelen van Redcord: – Pijnvrij trainen – Functioneel gericht door oefeningen met eigen lichaamsgewicht – Heeft altijd invloed op meerdere spieren en gewrichten – Stimuleert in veilige omgeving het balancerend vermogen – 3-dimensionaal trainen door vrijheid van beweging in de touwen – Traploos instellen van het niveau van oefeningen

Meer informatie is te lezen op www.redcord.be

Contactpersonen voor de Redcord bij Fysiotherapie Zeeburg:

Marion Chang en Nelleke van Zijverden

Telefoon 0206652132